Wat staat er voor u op de agenda?
oudenhove

Expositie

 
 

Nieuwe keramiek van Anna SHABAEVA kijk hier, lees meer

 
VOLGENDE KUNSTBEURS:

- 26 t/m 29 september 2019 - FINE art & antiques fair,
  Kasteel Groeneveld, Baarn

 
 
  Kijk hier een filmpje over onze galerie: klik hier
 

Nieuwsbrief: Wilt u op de hoogte blijven van onze tentoonstellingen, beurzen en aanverwante activiteiten? Aanmelden nieuwsbrief


Anna Shabaeva Het werk van de Russische kunstenares-keramiste Anna Shabaeva, presenteren we al enkele jaren in galerie Oudenhove. Elk bezoek aan haar atelier levert verrassingen op. Haar nieuwe werk doet ons versteld staan van haar vaardigheid, van de eenvoud en de oprechtheid die aan haar werk ten grondslag liggen.

Haar keramische plateaus zijn onafhankelijke kunstwerken met filosofische implicaties. Een van die originele werken van Anna is ‘Zwarte banja’ (sauna), gemaakt van klei-chamotte.
In de verre noordelijke regio's van Rusland zijn tot op heden oude, houten badhuisjes bewaard gebleven, die ‘zwart’ werden verwarmd. In een soort steenoven werd vuur gemaakt. Als de bovenste stenen gloeiend heet waren, werden er steeds ketels water overheen gegooid, waardoor het water in stoom veranderde. 

In het hutje zat geen uitlaatpijp. Daardoor kon de rook alleen naar buiten via de kieren of de deur. In deze badhuisjes was het erg heet.Hun belangrijkste kenmerk was dat ze vanbinnen roetzwart waren. Ook de banken waren zwart, maar voordat de mensen zich gingen wassen, werden ze afgespoeld.

In het werk van Anna Shabaeva zien we een hutje met zwart-gerookte muren en plafond. Op de vloer een handgeweven kleed, het enige element dat samen met het kozijn kleur toevoegt aan dit interieur. Met als speciaal effect, een lichtgevend venster waardoor het avondlicht gloeit, wat scherp afsteekt tegen de donkere muren van het badhuis.
Merk ook op hoe Anna haar werk omlijst in donker glazuur. De afgespoelde banken zijn glanzend van water dat nog net niet opgedroogd is. Genoeg ruimte voor iedereen die daar binnen komt.

Over het algemeen zijn al deze werken ongelooflijk warm van gevoel, maar kan het anders zijn? De natuurlijke materialen, het herhaalde bakproces, de kleuren, al deze elementen geven het werk van de kunstenares een onweerstaanbaar Russische sfeer. Haar werk is doordrongen van de eenvoud van het dagelijkse leven van gewone mensen.

 

Nieuwsbrief: Wilt u op de hoogte blijven van onze tentoonstellingen, beurzen en aanverwante activiteiten? Aanmelden nieuwsbrief