Wat staat er voor u op de agenda?
oudenhove

Expositie


Nieuwe keramiek van Anna SHABAEVA kijk hier, lees meer

Nieuwe schilderijen van A. Zaytsev. Alexey ZAYTSEV, meester van het paletmes lees hier

 
 
  Kijk hier een filmpje over onze galerie: klik hier
 

VOLGENDE KUNSTBEURS:

- 26 t/m 29 september 2019 - FINE art & antiques fair,
  Kasteel Groeneveld, Baarn

Nieuwsbrief: Wilt u op de hoogte blijven van onze tentoonstellingen, beurzen en aanverwante activiteiten? Aanmelden nieuwsbrief

Alexey Zaytsev, meester van het paletmes Alexey Zaytsev – impressionist. Voor hem is het belangrijk om de juiste atmosfeer te treffen, de kleuren, het licht en de schaduw voelbaar te maken door verschillende tinten te selecteren en te vermengen. Hij werkt van groot naar klein. Eerst brengt hij met trefzekere, gewaagde streken de contouren van het schilderij aan. Als het schilderij vordert, voegt hij de details toe.

Zijn schilderij ‘Koude ochtend’ is uitgevoerd in frisse, blauwe tinten. Het schilderij ademt de koelte van de dageraad. We herkennen de sfeer van de Franse terrassen. Het heeft geregend. We zien netheid en schittering: een natte glans komt van het asfalt, we zien een flauwe, waterige schaduw op de weg. De heldere reflectie van het licht is de voorbode van de gezellige drukte van straks.

Een moedige en vrije penseelstreek gebruikt Zaytsev in zijn schilderij ‘Ochtend. Lago Maggiore’. De zonovergoten pier, de afgemeerde boten, een eenzaam beeld. Samen met de vrouw turen we in de verte, naar de gesluierde wereld van de overkant. Het werk is verzadigd met de geest van een prachtige plek. Je wordt getroffen door de rust en verfijning die uitgaan van het schilderij, dat gemaakt is met zorg en liefde.


Anna Shabaeva Het werk van de Russische kunstenares-keramiste Anna Shabaeva, presenteren we al enkele jaren in galerie Oudenhove. Elk bezoek aan haar atelier levert verrassingen op. Haar nieuwe werk doet ons versteld staan van haar vaardigheid, van de eenvoud en de oprechtheid die aan haar werk ten grondslag liggen.

Haar keramische plateaus zijn onafhankelijke kunstwerken met filosofische implicaties. Een van die originele werken van Anna is ‘Zwarte banja’ (sauna), gemaakt van klei-chamotte.
In de verre noordelijke regio's van Rusland zijn tot op heden oude, houten badhuisjes bewaard gebleven, die ‘zwart’ werden verwarmd. In een soort steenoven werd vuur gemaakt. Als de bovenste stenen gloeiend heet waren, werden er steeds ketels water overheen gegooid, waardoor het water in stoom veranderde.

In het hutje zat geen uitlaatpijp. Daardoor kon de rook alleen naar buiten via de kieren of de deur. In deze badhuisjes was het erg heet.Hun belangrijkste kenmerk was dat ze vanbinnen roetzwart waren. Ook de banken waren zwart, maar voordat de mensen zich gingen wassen, werden ze afgespoeld.

In het werk van Anna Shabaeva zien we een hutje met zwart-gerookte muren en plafond. Op de vloer een handgeweven kleed, het enige element dat samen met het kozijn kleur toevoegt aan dit interieur. Met als speciaal effect, een lichtgevend venster waardoor het avondlicht gloeit, wat scherp afsteekt tegen de donkere muren van het badhuis.
Merk ook op hoe Anna haar werk omlijst in donker glazuur. De afgespoelde banken zijn glanzend van water dat nog net niet opgedroogd is. Genoeg ruimte voor iedereen die daar binnen komt.
Over het algemeen zijn al deze werken ongelooflijk warm van gevoel, maar kan het anders zijn? De natuurlijke materialen, het herhaalde bakproces, de kleuren, al deze elementen geven het werk van de kunstenares een onweerstaanbaar Russische sfeer. Haar werk is doordrongen van de eenvoud van het dagelijkse leven van gewone mensen.

Nieuwsbrief: Wilt u op de hoogte blijven van onze tentoonstellingen, beurzen en aanverwante activiteiten? Aanmelden nieuwsbrief